Sök:

Sökresultat:

91 Uppsatser om Fonologiska förmćgor - Sida 1 av 7

RĂ€kna - LĂ€sa - Minnas : Vilka samband finns det?

Syftet med studien Àr att undersöka samband som visas tydligt hos elever i bÄde matematiksvÄrigheter samt fonologiska svÄrigheter. Studien har genomförts pÄ elever i Ärskurs 7 som uppvisat matematiska sÄvÀl som fonologiska svÄrigheter. Resultatet baseras pÄ en filmad observation dÀr eleverna fÄtt lösa ett urval uppgifter konstruerade utifrÄn svÄrigheter gÀllande grundlÀggande taluppfattning och aritmetik. Elever med fonologiska svÄrigheter sÄvÀl som bristande arbetsminne visar sig ha svÄrigheter nÀr det gÀller att automatisera tabellkunskap sÄvÀl som utföra berÀkningar gÀllande de fyra rÀknesÀtten..

Fonologisk medvetenhet och skrivförmÄga hos 6-Äringar : En komparativ studie i tre förskoleklasser

Denna uppsats behandlar förskoleklasselevers fonologiska medvetenhet och skrivförmÄga. Syftet med studien Àr att undersöka huruvida den fonologiska medvetenheten skiljer sig Ät mellan barn som gÄr i montessoriförskoleklass och barn som gÄr i kommunal förskoleklass utan nÄgon sÄ specifik pedagogisk inriktning. Syftet Àr Àven att studera sambandet mellan den fonologiska medvetenheten och barnens skrivförmÄga och om de pedagogiska metoderna inverkar pÄ dessa fÀrdigheter. Sammanlagt medverkade 51 barn i studien. FrÄn en montessoriförskoleklass deltog 21 barn.

Lean och affÀrssystem : Olikheter mellan Lean-filosofin och affÀrssystemens bÀsta praxis

Syftet med studien Àr att undersöka samband som visas tydligt hos elever i bÄde matematiksvÄrigheter samt fonologiska svÄrigheter. Studien har genomförts pÄ elever i Ärskurs 7 som uppvisat matematiska sÄvÀl som fonologiska svÄrigheter. Resultatet baseras pÄ en filmad observation dÀr eleverna fÄtt lösa ett urval uppgifter konstruerade utifrÄn svÄrigheter gÀllande grundlÀggande taluppfattning och aritmetik. Elever med fonologiska svÄrigheter sÄvÀl som bristande arbetsminne visar sig ha svÄrigheter nÀr det gÀller att automatisera tabellkunskap sÄvÀl som utföra berÀkningar gÀllande de fyra rÀknesÀtten..

FrÄn lÀsinlÀrning till matematik : En studie om sambandet mellan tidig fonologisk medvetenhet och matematiksvÄrigheter i skolÄr 2

I vilken grad ett barn Àr fonologiskt medvetet Àr i mÄnga fall avgörande för hur barnets lÀsinlÀrning kommer att fortlöpa, varför det Àr av stor vikt att redan tidigt arbeta för att stÀrka den fonologiska medvetenheten. En tillfredsstÀllande lÀsförmÄga Àr central för inlÀrningen Àven i andra skolÀmnen Àn svenska. Forskning har pÄ senare tid visat att det finns ett tydligt samband mellan lÀs- och skrivsvÄrigheter och svÄrigheter i matematik. I denna studie undersöks huruvida det finns nÄgon koppling mellan tidiga fonologiska svÄrigheter och matematiksvÄrigheter tvÄ Är senare hos en grupp elever. Med kvantitativa metoder och genom analyser av bedömningar i olika diagnos- och kartlÀggningsmaterial har ett resultat kunnat presenteras som visar att majoriteten av de elever som i förskoleklassen uppvisade tecken pÄ fonologiska svÄrigheter Àven hade matematiksvÄrigheter i Är 2.

Kan fonologisk sprÄkstörning leda till lÀs- och skrivsvÄrigheter? : En studie om samband mellan fonologiska svÄrigheter under förskoleÄren och lÀs- och skrivsvÄrigheter under skolÄren.

Fonologisk sprÄkstörning Àr den vanligaste typen av sprÄkstörningsdiagnos och innefattar uttalssvÄrigheter och/eller bristande fonologisk medvetenhet.  Syftet med studien var att undersöka om barn med fonologisk sprÄkstörning riskerar att fÄ lÀs- och skrivsvÄrigheter. 14 barn i Ärskurs 3 som i förskoleÄldern diagnostiserats med fonologisk sprÄkstörning testades i fonologisk medvetenhet, avkodning av ord och nonord samt stavning. Resultaten visade att Ätta av barnen har lÀs- och skrivsvÄrigheter och fem av dessa uppvisade svÄrigheter av dyslektisk karaktÀr. I ett försök att hitta samband mellan komponenter i den fonologiska förmÄgan i förskoleÄldern och eventuella lÀs- och skrivsvÄrigheter analyserades barnens journaler frÄn tiden för logopedisk behandling.

KartlÀggning och testning av lÀs- och skrivsvÄrigheter hos vuxna med svenska som andrasprÄk

Denna uppsats behandlar kartlÀggning och testning av lÀs- och skriv-svÄrigheter hos vuxenstuderande som har svenska som andrasprÄk. Arbetet tar sin utgÄngspunkt i den fonologiska förklaringsmodellen av dyslexi/specifika lÀs- och skrivsvÄrigheter, vilken framhÄller att svÄrigheterna med att lÀsa och skriva bottnar i en svaghet i det fonologiska systemet. Om man inte har möjlighet att testa en person pÄ modersmÄlet, vilket annars utgör den mest rÀttvisande metoden för bedömning av lÀs- och skrivsvÄrigheter, kan man enligt vissa forskare ÀndÄ anvÀnda fonologiska tester pÄ majoritetssprÄket, förutsatt att personen vistats i mÄlsprÄkslandet under en tid. Forskare framhÄller ocksÄ vikten av att vid bedömningen vÀga in kringliggande faktorer avseende social och kulturell bakgrund, samt hur situationen kring lÀsning och skrivning hittills sett ut, innefattande lÀs- och skriv-inlÀrningen pÄ modersmÄlet.I denna studie sker, med hjÀlp av kartlÀggningssamtal och tester av den fonologiska förmÄgan, en bedömning av fyra kvinnors lÀs- och skrivsvÄrigheter. Undersökningen visar att det gÄr att fÄ fram en djupare och mer tillförlitlig information om vilka lÀs- och skrivsvÄrigheterna Àr och möjlig orsak till dessa, om man kombinerar fonologiska test med ingÄende kartlÀggningssamtal.

Fonologiska svÄrigheter hos barn : En studie om hur olika yrkesgrupper kan arbeta med detta

SammanfattningI dagens samhÀlle Àr det viktigt att kunna kommunicera verbalt med olika personer i olika situationer och sammanhang. För de flesta sÄ Àr detta inget större problem, men om man har svÄrigheter med talet som exempelvis stamning, pratar otydligt eller inte kan sÀga vissa sprÄkljud, sÄ kan det vara ett hinder för att föra ett samtal. Vi har fÄtt intresse för fonologiska svÄrigheter genom verksamhetsförlagd utbildning och i vardagen dÀr vi mött barn som pÄ olika sÀtt har haft problem med sitt sprÄkande. DÀr av har vi intresserat oss för hur olika yrkesgrupper i en viss kommun arbetar för att hjÀlpa barn som har fonologiska svÄrigheter. Vi vill undersöka hur termen sprÄkstörning definieras och om respondenterna upplever att det finns en "vÀnta och se ? mentalitet" gÀllande sprÄksvÄrigheter.

Tidig lÀsutveckling : Kan arbete med Appen Bornholmslek öka den fonologiska medvetenheten för unga vuxna elever med intellektuell funktionsnedsÀttning?

Examensarbetet Àr en interventionsstudie dÀr syftet var att undersöka om elever med intellektuell funktionsnedsÀttning kan utveckla sin fonologiska medvetenhet genom "intensivt" arbete med Appen Bornholmslek.Under en fyraveckorsperiod arbetade fyra elever pÄ gymnasiesÀrskolans individuella program, verksamhetstrÀning med övningar i Appen Bornholmslek. Elevernas fonologiska medvetenhet testades före och efter arbetet med Appen. Varje elev arbetade individuellt med mig 10-15 minuter per dag, fyra dagar per vecka. Under arbetet med Appen observerade jag och skrev fÀltanteckningar. Efter de fyra veckorna intervjuades eleverna om arbetet med Appen.Resultaten pÄ testerna efter arbetet visade en liten utveckling av fonemisk medvetenhet för tre elever och en nÄgot förbÀttrad fonologisk medvetenhet för en elev.

Fonologiska och kognitiva förmÄgor hos barn : en jÀmförelse mellan barn med cochleaimplantat och/eller hörapparat och normalhörande barn

Syftet med föreliggande studie var att undersöka eventuella skillnader mellan barn med cochleaimplantat (CI) och/eller hörapparat (HA) och normalhörande barn i Äldrarna fem till sju Är avseende fonologiska och kognitiva förmÄgor. I studien jÀmfördes resultat frÄn elva till 44 normalhörande barn med Ätta till 25 barn med CI/HA frÄn fyra olika studier. Undersökningsmaterialet utgjordes av kortversionen av Stora fonemtestet, fonologiska representationer, TOWRE samt fem deltest ur testbatteriet SIPS. Testresultaten analyserades kvantitativt och för kortversionen av Stora Fonemtestet Àven kvalitativt. Resultatet visade att barnen med CI/HA generellt presterade lÀgre Àn de normalhörande barnen pÄ test av fonologisk förmÄga och fonologiskt arbetsminne, men att de lÄg i nivÄ med de normalhörande barnen avseende generellt och visuospatialt arbetsminne.

Det korta tÄget : en studie om sprÄklig medvetenhet i förskoleklass

Föreliggande examensarbete diskuterar sprÄklig medvetenhet i förskoleklass. Syftet med examensarbetet Àr att skapa en fördjupad kunskap om och förstÄelse för sprÄklig medvetenhet. FrÄgestÀllningarna som arbetet utgÄr ifrÄn Àr: Hur ser den fonologiska medvetenheten ut hos de för studien utvalda barnen i förskoleklass? och Hur ser förskollÀrarna pÄ begreppet sprÄklig medvetenhet och hur ser deras arbetssÀtt ut för att stimulera den?Den metod som anvÀnds i studien Àr dels kvantitativ kartlÀggning av barn men Àven kvalitativa intervjuer med förskollÀrare. KartlÀggningen begrÀnsades till att beröra den fonologiska medvetenheten.

konsten att bli en god lÀsare- har den fonologiska medvetenheten nÄgon betydelse

Abstract Syftet med denna studie Àr att undersöka vilka sprÄkliga förkunskaper eleven behöver för att bli en god lÀsare. En god lÀsare definieras i detta arbete enligt följande: eleven ska i slutet av Ärskurs tre ha nÄtt upp till LUS punkt 15. Detta innebÀr att eleven lÀser flytande med en god förstÄelse kapitelböcker avsedda för unga. Jag vill Àven undersöka om lÀsinlÀrningsmetoden har haft nÄgon pÄverkan för de elever som inte har goda sprÄkliga förkunskaper. Den tidigare forskningen i Àmnet visar att fonologisk medvetenhet Àr en viktig förutsÀttning för att bli en god lÀsare.

Vad kommer en treÄring ihÄg? : En studie om svenska barns arbetsminne och fonologi

FÄ studier finns om smÄ barns fonologiska förmÄga relaterat till arbetsminne. Det rÄder ocksÄ en brist pÄ test av arbetsminne för smÄ barn. Föreliggande studie syftade dÀrför till att studera relationen mellan visuellt arbetsminne, fonologiskt arbetsminne och förmÄga att hantera fonologiska representationer hos treÄringar. Detta har gjorts genom att samla in jÀmförelsedata för treÄringars resultat pÄ det nyutvecklade surfplatte-testet KUBEN (Kognitiv utveckling hos smÄ barn), som testar förmÄgorna visuellt och fonologiskt arbetsminne samt fonologisk diskrimination. Dessutom har test för fonologisk produktion, Àven det testat med hjÀlp av surfplatta, och nonordsrepetition anvÀnts.

Grunden till lÀs- och skrivinlÀrning: att arbeta med
fonologisk medvetenhet genom ord och bild

Syftet med föreliggande arbete var att undersöka om och beskriva hur elevers sprÄkliga uppmÀrksamhet med fokus pÄ fonologiska medvetenhet utvecklas genom arbete med ord och bild. Undersökningen genomfördes i en Äk 1 med 14 elever. För att undersöka syftet anvÀnde vi strukturerade och standardiserade intervjufrÄgor. Vi undersökte tre olika delomrÄden inom fonologisk medvetenhet, dÀr varje omrÄde bestod av en för- och en efterundersökning. DÀremellan arbetade vi i temaform med sprÄkövningar för att befrÀmja den fonologiska medvetenheten.

Fonologisk medvetenhet, vad Àr det? : En studie kring fonologisk medvetenhet hos elever i förskoleklass.

Syftet med studien Àr att fördjupa förstÄelsen för utvecklingen av den fonologiska medvetenheten i förskoleklassen. Studien baseras pÄ material frÄn kartlÀggningar av elever, enkÀtsvar frÄn vÄrdnadshavare och intervjuer med förskollÀrare. Det deltog 53 elever, deras vÄrdnadshavare och fyra förskollÀrare. De fyra skolorna som deltog kommer frÄn tvÄ kommuner. KartlÀggningarna och enkÀterna utgjorde en kvantitativ del och intervjuerna blev ett kvalitativt komplement till resultatet. Resultatet visar att det generellt har skett en ökning under de sex mÄnaderna mellan kartlÀggningarna nÀr det gÀller den sprÄkliga och fonologiska förmÄgan hos eleverna i undersökningen.

Hur tre lÀrare arbetar med den första lÀs- och skrivinlÀrningen

SyfteStudiens syfte var att undersöka hur tre lÀrare arbetar med den första lÀs- och skrivinlÀrningen med tanke pÄ barns behov av individuell anpassning. Tonvikten kom att ligga pÄ hur lÀrare skapar gynnsamma förhÄllanden för lÀs- och skrivinlÀrning, hur de upptÀcker samt förebygger lÀs- och skrivsvÄrigheter.MetodSom metod anvÀndes halvstrukturerade intervjuer dÀr tre lÀrare med 15-45 Ärs erfarenhet av lÀs- och skrivundervisning intervjuades.ResultatResultatet överensstÀmmer vÀl med forskning inom omrÄdet. Informanterna framhöll vikten av att tidigt stimulera barnens sprÄkutveckling pÄ ett lustfyllt och betydelsefullt sÀtt, t.ex. genom att arbeta med barnens fonologiska medvetenhet. LÀrarnas arbetssÀtt var komplexa och varierande.

1 NĂ€sta sida ->